Tuesday, May 31, 2011

Puding kastad bersusu







Dessert...wow bestnya...tapi apa dessertmya...ha ni dia puding kastad bersusu.Puding ni sesuai dihidangakan sejuk. Lihatlah gambarnya....


Bahan2.

1 peket agar2

1peket tepung kastard

1sudu marjerin

susu cair

buah2an dalam tin

gula pasir

(semua bahan saya agak2 je)

Cara:

-Rebus agar-agar agak2 6/7 cawan air atau ikut sukatan air yg sesuai. bila dah larut masukkan gula pasir (jangan terlalu manis).masukkan majerin ,susu cair, tepung kastad yang telah dibancuh dengan air.Kacau hingga nak membeku masukkan dalam bekas

-Untuk kuahnya masak susu cair +gula + air +.Sejukkan, hidangkan dengan buah2an dalam tin.





burung puyuh goreng bercili



anda suka makan burung puyuh?...pada yang tak pernah makan cubalah ...sedap dagingnya.Untuk sekali makan tu 4 ekor cukup rasanya.ini menu dari saya...best meratah2 dagingnya.

bahan2:

4 ekor puyuh di (seekor dipotong 4)-gaul dengan garam+kunyit dan digoreng ketepikan bila dah goreng)

tumbuk cili api sikit +halia sikit +bawang besar +bawang putih

cili kering blender

1 batang serai


cara:


Panaskan kuali, masukkan cili blender +bahan2 yang ditumbuk hingga masak.masukkan serai yang dah di ketuk2.

bila sambal dah masak masukkan burung puyuh yang telah digoreng gaul hingga sekata.

hidang bersama nasi panas.






Thursday, May 19, 2011

lagu sunyi dan sepi

Ya allah lamanya tak update apa2 kat sini....xpe lepas ini saya akan mengilhamkan resepi2 yang sesuai dimana resepi yang kalau boleh dari air tangan saya sendiri ..ceh wahh...insyaallah..